Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kleurrijk/domains/kleurrijkvlaanderen.be/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
De levendige kunstscène van Vlaanderen: van oude meesters tot hedendaagse creaties - Kleurrijk Vlaanderen

De levendige kunstscène van Vlaanderen: van oude meesters tot hedendaagse creaties

by Winfried Knipscheer

De 15e en 16e-eeuwse Vlaamse meesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel, Rogier van der Weyden en Peter Paul Rubens hielpen bij het vormgeven van een stijl die bekend werd om zijn levendige materialisme. Deze meesters waren ook onovertroffen vakmensen en gebruikten olieverfschilderijen om een robuust, realistisch gedetailleerd beeld van de wereld om hen heen weer te geven. Hun stijl paste bij uitstek bij de flamboyante, weelderige smaak van de Italiaanse barok en ze vonden zowel in de Lage Landen als in Italië opdrachtgevers. De werken van de Vlaamse Meesters werden in hun tijd alom als meesterwerken beschouwd en zijn nog steeds invloedrijk.

Hun opvolgers, hedendaagse kunstenaars als Jan Fabre en Luc Tuymans, lopen voorop in hun vakgebied. Ze worden vergezeld door vele andere getalenteerde hedendaagse Belgische en internationale kunstenaars die werken in verschillende media, waaronder video, beeldhouwkunst, tekenen en fotografie. Vlaanderen herbergt een rijke artistieke traditie en een bloeiende hedendaagse kunstscène die gevierd wordt via festivals, galerijen en privécollecties. De dynamische steden van de regio, zoals Brugge en Kortrijk, organiseren tal van evenementen en staan bekend om hun sterke reputatie op het gebied van vakmanschap, kwaliteitsdesign en ondernemerschap. Vooral Kortrijk is een creatieve stad met een passie voor haar erfgoed en trots op haar 13e-eeuwse UNESCO Werelderfgoed Begijnhof. Het heeft een sterke cultuur van creativiteit en is nu lid van het UNESCO Creative Cities Network. Brugge is de thuisbasis van de Triënnale Brugge, die om de drie jaar plaatsvindt en hedendaagse kunst naar de historische binnenstad brengt, een uniek UNESCO-werelderfgoed. Het festival is gratis te bezoeken en verkent dit jaar de fijne lijn tussen dromen en trauma, paradijs en hel.

Met het thema reflecteren de kunstenaars op de verborgen dimensies van de stad en haar bewoners. De kuststad Gent organiseert een tweejaarlijks openluchtevenement, Beaufort 21, dat een breed scala aan tot nadenken stemmende hedendaagse kunst tentoonstelt. De editie van 2021 verkent de thema’s schoonheid en lelijkheid en stelt de vraag hoe we de wereld kunnen verbeteren door middel van kunst. De kustduinen en -stranden bieden de perfecte achtergrond voor de tentoongestelde kunstwerken, die zullen worden geïnspireerd door het ongerepte kustlandschap van de regio. Gelegen langs de rivier de Leie, is Kortrijk een cultureel verfijnde stad. Het heeft een gerenommeerde reputatie op het gebied van ambachtelijke productie, kwaliteitsontwerp en ondernemerschap en is lid van het UNESCO Creative Cities-netwerk.

Kortrijk is de thuisbasis van tal van toonaangevende hedendaagse kunstenaars en het levendige stadsbeeld is een canvas voor hun creatieve uitingen. De dynamische cultuur wordt weerspiegeld in de Michelin-sterrenrestaurants en de Vlaamse Rebellenrestaurants, evenals in de indrukwekkende collectie moderne kunst. Wil je je onderdompelen in het bruisende artistieke landschap van Vlaanderen, dan kan je genieten van één van de vele kunst- en cultuurroutes, waarbij je in de voetsporen treedt van de Vlaamse Meesters. Je kunt de echte huizen bezoeken waar ze woonden en werkten, wandelen tussen de landschappen die ze schilderden en zelfs door de daadwerkelijke gebouwen lopen die op hun schilderijen zijn afgebeeld.

You may also like