Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kleurrijk/domains/kleurrijkvlaanderen.be/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
Ontdek het rijke culturele erfgoed van Vlaanderen - Een reis door de geschiedenis - Kleurrijk Vlaanderen

Ontdek het rijke culturele erfgoed van Vlaanderen – Een reis door de geschiedenis

by Winfried Knipscheer

Het immaterieel cultureel erfgoed van Vlaanderen – van kunst tot culinaire hoogstandjes en historische sites – maakt integraal deel uit van de regionale identiteit. Het vormt ook de basis voor regionale festivals, die de regionale geschiedenis centraal stellen en lokale tradities vieren. Van lentefeesten in Binche en Stavelot tot zomers steekspel in Ath of de drakenstrijd in Bergen, deze evenementen weerspiegelen de rijkdom van het historisch verleden van Vlaanderen. Tijdens de Renaissance was Vlaanderen een belangrijk knooppunt voor de kunsten. De stad Brugge was een belangrijk centrum van inspiratie en creativiteit, met meesters als Jan Van Eyck, Hans Memling en Peter Paul Rubens die enkele van ‘s werelds meest iconische kunstwerken creëerden.

Het rijke artistieke erfgoed van de regio blijft schilders van over de hele wereld inspireren. Door de strategische ligging van België heeft het vaak een cruciale rol gespeeld in oorlog en vrede. Verschillende Europese mogendheden hebben gevochten en vrede gesloten op Vlaanderens grondgebied, met veel van zijn steden met indrukwekkende vestingwerken. De historische en culturele erfenis van vrede en verzoening van de regio heeft het karakter van Vlaanderen gevormd, weerspiegeld in zijn unieke sfeer. Dit geldt met name voor de historische stad Mechelen, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die een ontmoetingsplaats was voor mensen uit heel Europa, waaronder de ten dode opgeschreven Engelse koningin Anne Boleyn. Verken de historische centra van de stad tijdens een wandeling door de pittoreske straatjes, grachten en binnenplaatsen. Stop bij het 13e-eeuwse Begijnhof-complex, een voormalig klooster voor religieuze lekenvrouwen, en bekijk middeleeuwse hoogtepunten zoals het 11e-eeuwse Oude Sint-Janshospitaal.

Bezoek het prachtige stadspaleis Hof van Busleyden, dat dienst deed als educatief en cultureel centrum voor generaties royalty’s, van Hieronimusch Van Busleyden tot de ten dode opgeschreven koningin Anne Boleyn van Engeland. De gastronomische scene van Vlaanderen is al even divers. Van de gerenommeerde Michelin-sterrenrestaurants van Antwerpen tot de gastronomische markten van Brugge en de culinaire hotspots in Leuven, Vlaamse chef-koks combineren innovatie met traditie om enkele van de meest inventieve gerechten ter wereld te creëren. Van garnaalkroketten tot het beroemde Belgische bier en frietjes, ontdek het beste dat Vlaanderen te bieden heeft tijdens een culinaire rondreis door de regio. Om leerlingen te helpen het cultureel erfgoed van de provincie West-Vlaanderen te ontdekken, ontwikkelde Nazka Mapps in opdracht van de Vlaamse overheid de VertelGoed-app. De app laat leerkrachten en hun leerlingen via een interactieve verhaallijn kennismaken met de erfgoedlocaties van de provincie West-Vlaanderen. Dankzij een unieke achtergrondkaart en de toevoeging van pop-ups zijn erfgoedlocaties en bijbehorende verhalen eenvoudig te herkennen.

De app is beschikbaar voor iPhone- en Android-apparaten en is gratis toegankelijk. De app kan gebruikt worden om meer te weten te komen over het rijke culturele erfgoed van de provincie West-Vlaanderen en om studenten aan te moedigen culturele ambassadeurs te worden van hun eigen regio. Lees hier meer over VertelGoed en download de app.

You may also like