Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kleurrijk/domains/kleurrijkvlaanderen.be/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
Fietsparadijs van Vlaanderen: fietsen door schilderachtige landschappen en pittoreske dorpjes - Kleurrijk Vlaanderen

Fietsparadijs van Vlaanderen: fietsen door schilderachtige landschappen en pittoreske dorpjes

by Winfried Knipscheer

Vlaanderen is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als het om een fietsvakantie gaat. Het heeft lang geteisterd met het imago een stugge, modderige, verweerde plek te zijn waar mensen met wafels en bier medicatie tegen de elementen nemen, maar voor degenen die van de wielersport houden, is het een waar fietsparadijs. Jaar na jaar doen legendarische koersen als de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem de harten sneller kloppen op de Vlaamse wegen. Beroemde beklimmingen (‘Hellingen’ in het Vlaams) zoals de Oude Kwaremont, Koppenberg en Paterberg doen de tongen kwispelen als ze op tv verschijnen, en namen als Tom Boonen, Johan Museeuw en Eddy Merckx staan in de wielergeschiedenis gegrift.

En hoewel op ieders bucketlist een reis naar De Ronde staat om een poging te wagen de geplaveide beklimmingen op te rijden, zijn er een miljoen niet-geplaveide wegen in deze regio die evenveel liefde verdienen. Het leuke aan Vlaanderen is dat het voor ieder wat wils heeft. Er zijn tal van vlakke opties voor beginners en degenen die het rustig aan willen doen, maar er zijn ook heuvelachtige routes die zelfs de meest ervaren fietsers zullen uitdagen. Bovendien is het netwerk van fietspaden uitgebreid – met speciale fietspaden op de meeste kruispunten en op veel grotere wegen, maar ook door dorpen en langs rivieren.

Vlaanderen leren kennen op de fiets is een waar genoegen. Het is een plek die vol zit met verborgen juweeltjes en die door de jaren heen zorgvuldig bewaard is gebleven. Vlaanderen telt namelijk negen ‘icoonfietsroutes’ die met bijzondere zorg en aandacht zijn ontwikkeld. Ze draaien allemaal rond een centraal thema en verbinden de mooiste landschappen van Vlaanderen met elkaar. Volg bijvoorbeeld de Westfrontroute 14-18 langs de frontlijn van de Groote Oorlog tussen Nieuwspoort en Mesen, of verken de Maasroute langs de Maas tussen Riemst en Kinrooi.

Elke route kan in een dag worden afgelegd, maar je kunt ze ook gemakkelijk combineren tot een langer avontuur waarbij je andere fietsroutes in de regio meeneemt. Een andere manier om op de fiets van Vlaanderen te genieten, is door te verblijven in een van de gastvrije pensions en bed & breakfasts in de regio. Deze etablissementen zijn vaak gevestigd in historische gebouwen en bieden een echt voorproefje van de lokale cultuur. Dan zijn er de wielercafés, waar stevige maaltijden en een goed glas bier worden geserveerd – perfect na een lange rit! Dus of je nu een aspirant-prof bent of gewoon op zoek bent naar een uitdagende fietservaring, Vlaanderen heeft het voor je. Pak gewoon je fiets en zin in avontuur en je bent helemaal klaar voor een onvergetelijke fietsvakantie in dit fietsparadijs!

You may also like