Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kleurrijk/domains/kleurrijkvlaanderen.be/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
De geheimen van de Vlaamse keuken ontrafelen: lekkernijen voor fijnproevers - Kleurrijk Vlaanderen

De geheimen van de Vlaamse keuken ontrafelen: lekkernijen voor fijnproevers

by Winfried Knipscheer

De geheimen van de Vlaamse keuken ontrafelen: Delights for Food Lovers is precies dat – een bloemlezing van korte artikels, fragmenten, herinneringen, fictie en poëzie (en enkele recepten) over eten geschreven door Vlaamse auteurs. Dit boek is een literair feest voor elke fijnproever en zal ze zeker lang plezier doen. De eerste editie van Ons kookboek verscheen in 1927 en wordt ook wel de culinaire bijbel van Vlaanderen genoemd.

Deze bestseller is in vele talen vertaald en er zijn tot nu toe meer dan 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is een belangrijke bron geweest voor de ontwikkeling van de Vlaamse keuken en eetcultuur en het is interessant om te zien hoe de aanbevelingen de afgelopen decennia zijn veranderd. Een van de bekendste gerechten uit Vlaanderen is carbonnade a la flamande of ontlasting, wat zich vertaalt als “stoofvlees”. Het is een hartig gerecht dat je van binnenuit verwarmt en je vindt het in allerlei restaurants, van fastfoodketens tot fine dining.

Een andere klassieker is rijsttafel, een soort gebak gemaakt van gemengde rijst en melk/room die is geglaceerd met ei. Je vindt het in kleine individuele taarten of grotere taarten in bakkerijen, en het gerecht smaakt erg naar een custardtaart. Voor degenen die liever een meer hartig gerecht hebben, is de favoriet van Alison gegrilde paling met grits en kruiden. Het is een eenvoudige maar stevige maaltijd die kan worden genoten in de meeste pubs of bistro’s in heel België. Een ander geweldig Belgisch gerecht zijn de beroemde frites, die in de 16e eeuw werden uitgevonden.

Het is gemakkelijk om ze direct uit de zak te eten, maar ze zijn het lekkerst met mayonaise en mosterd erbij om te dippen. Tot slot zijn de Belgen trots op hun gin-tonic, die ze een Belge tuin noemen. De drank is doordrenkt met kruiden en specerijen zoals steranijs, citroenschil en kruidnagel. Het is een perfecte manier om een maaltijd af te sluiten en het is iets dat je moet proberen tijdens je bezoek!

You may also like